Alfa College Groningen
Alfa College Groningen
Alfa College Groningen
Begeleidend docent
- Fred den Elzen
Team Alfa
- Daniel de Vals
- Sanne Schut
- Jelmer de Vries
- Wessel van Dijk
- Tristan Kuik
- Daan Snit
- Nick van Meel
- Jens Arends
- Anouk Alberts
- Max Kuiper
Hallo, leuk dat je kijkt naar onze video. Mijn naam is Sanne Schut en ik zit in de klas Commercieel energie technicus aan het Alfa College. In deze video ga ik jullie iets vertellen over de toekomst van het energienet. Nu we steeds meer groene energie opwekken hebben we soms een overschot aan elektriciteit op het net. Hier moeten wij zeker wat aan doen om hier verandering in te brengen, zodat wij de optimale efficiëntie uit de situatie kunnen halen.
We hebben een drietal oplossingen bedacht om de pieken en dalen uit het net op te vangen en te stabiliseren.
- Opslag in accu’s
- Opslag voor waterstof
- Smart apparaten die slim om kunnen gaan met energie
Accu’s:
Energie kun je opslaan in een accu als er een overschot is aan elektrische energie. Denk dan bijvoorbeeld aan een powerwall van Tesla dit is een huisbatterij, waar je ook duurzame energie in kunt opslaan voor later gebruik. Je kunt ook een accu van een elektrische auto gebruiken om het overschot van energie op te slaan of uit te halen. Met een bi directionele lader is dit mogelijk, dit is lader die zowel kan laden of terug leveren.
Waterstof:
Opslaan in waterstof is volop in ontwikkeling en vertaald als de oplossing van de toekomst. In Groningen is men al ver gevorderd met de opslag en ontwikkeling van innovaties. Verder is een goede oplossing de zoutcavernes, die zijn gevestigd in bijvoorbeeld Veendam. Dit zijn holtes in de grond waar eerder zout gewonnen werd, en die mogelijk nu gebruikt kunnen worden als een waterstof opslag. Op kleine schaal kun je waterstof ook opslaan in een soort powerbox. Dit is een combi van opslag en gebruik van waterstof.
Smart apparaten:
De apparaten die thuis het meest verbruiken zouden mogelijk slim bestuurd kunnen worden. Tegenwoordig kun je bijvoorbeeld je wasmachine bedienen door Wifi op een moment dat er een stoom overschot is. Ook kun dan je warmtepomp aanzetten om een buffervat met water op te warmen. Er zijn diverse apps beschikbaar, Google voegt al een aantal apps samen met Google Home
We zijn ervan overtuigd dat deze oplossingen mee kunnen werken aan de klimaatdoelen. En een grote besparing van CO2 uitstoot. Ook denken wij dat deze oplossingen zeker van toepassing zijn voor de problemen waar Alliander tegen aan loopt. Voor meer informatie en technische info verwijzen we u graag naar het uitgebreide rapport wat we hebben gemaakt voor dit project.
Video – Team Goed Groen Groningen
Energie opslag en smart apparaten voor balans op het net
5 USP’s
- Afvlakking van het net
- Stimuleren Slimmere apparaten
- Uitbreidingsmogelijkheden van het net
- Financiële voordelen consument
- Het volledig benutten van duurzame energie
Rapport
Pitch Hackathon – Team Alfa
Smart Grid met waterstof voor meer balancering op het net