Werner Schouten waarschuwt voor klimaat kortzichtigheid
Werner Schouten haalt hard uit naar politiek en bedrijfsleven: “De tirannie van het heden zegeviert terwijl de leefbare toekomst het onderspit delft”, zegt Schouten in zijn Duurzame Dinsdag toespraak 2021.
Jongeren steunen Klimaatakkoord niet
Schouten: Vanwege dit gevaarlijke korte termijn denken hebben jongeren zich niet achter het Klimaatakkoord geschaard. Omdat het Klimaatakkoord zo weinig bijdraagt aan waar het jongeren om gaat: een veilige, gezonde en leefbare toekomst waar ook zij kunnen bouwen aan een carrière, een eigen huis, een gezin. Aan een zinvol leven.
Conclusie: Ik kan niet anders dan concluderen dat de toekomst niet telt in het Nederlandse duurzaamheidsbeleid en dat gaat ten koste van de toekomst van de huidige generaties maar zeker ook van toekomstige generaties..
Generatiegerechtigheid
Generatiegerechtigheid is in geen velden of wegen te bekennen. Dit ontbreken van generatiegerechtigheid in het duurzaamheidsbeleid is zowel zeer onverstandig als enorm onrechtvaardig.
Schouten waarschuwt voor kortzichtigheid
“Bij belangrijke beslissingen wordt zelden rekening gehouden met de kosten en baten voor toekomstige generaties. Of het nou het openen van Lelystad Airport is, het verbreden van de A27 of het boren naar gas onder de Waddenzee, er wordt niet getoetst op brede welvaart voor uw kinderen in 2050, 2070 of 2100. In modellen of doorrekeningen van beleidspakketten komen deze kosten niet terug.
Nauwelijks geven we aandacht aan de kosten waar we jonge en toekomstige generaties mee opzadelen. Het feit dat het Klimaatakkoord niet op koers ligt, wordt zonder blikken of blozen geaccepteerd. Terwijl elke extra megaton CO2 die we door die vertraging uitstoten, de klimaathypotheek van jongeren nóg groter maakt. Zij moeten namelijk in de tweede helft van deze eeuw al die uitstoot weer uit de lucht halen, willen we onder 2 graden opwarming blijven. Een gigantisch dure opgave. Maar die kosten zie ik nooit verwerkt in modellen.
Daarnaast ziet Schouten ook nooit verwerkt dat elke megaton CO2 die we nu uitstoten tot aan 2100 226 extra doden veroorzaakt. Zo is gebleken uit een recente studie van Columbia University. Met dat gegeven kost de door de industrie belobbyde versoepeling van de CO2-heffing ongeveer 6,000 extra levens… Ook die kosten, als je dat zo mag noemen, ziet Schouten niet terug in doorrekeningen of Kamerbrieven. Over die kosten hebben we het niet.
Keer op keer zijn het de huidige belangen die de klok slaan. En niet de rechten van jonge en toekomstige generaties.
Geven de mensen die aan de knoppen zitten überhaupt iets om die toekomst?
Laat de boodschap binnenkomen
Lees de volledige duurzaamheidsrede van Werner Schouten via deze link
Lees ook
- Wat is er nodig om de energietransitie te versnellen?
- Jaime de Bourbon de Parme volgt Marcel Beukeboom op als Klimaatgezant
- Klimaatdoelen | Loopt Nederland op schema?
- TECHNIEK & KLIMAAT SAMEN IN ÉÉN CHALLENGE